Τραυλισμός. Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Αγαπητοί γονείς, ο τραυλισμός που αντιμετωπίζεται στην αρχή της εμφάνισής του θεραπεύεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του τραυλισμού σε παιδιά και ενήλικες.

Η λογοθεραπευτική παρέμβαση θα βοηθήσει το άτομο που τραυλίζει, παρέχοντάς του τεχνικές ομιλίας που θα βοηθήσουν στην μείωση του τραυλισμού και στην καλύτερη αντίληψη του προβλήματος. Όσοι γονείς εντοπίσετε ένα τέτοιο σοβαρότατο πρόβλημα, μην το αμελήσετε.

Συμβουλευτείτε λογοθεραπευτή το γρηγορότερο δυνατόν. Η αποτελεσματική θεραπεία του τραυλισμού εξαρτάται από την έγκαιρη συμβουλή του λογοθεραπευτή. Όσοι γνωρίσετε ποτέ άτομα με τραυλισμό, να είστε ευγενικοί και να τους δίνετε τον χρόνο που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν αυτό που θέλουν να πουν, χωρίς να τα πιέζετε.

 • ΝΑ το δεχτείτε όπως είναι, ΜΗΝ το απορρίπτετε!
 • Να μην το επιβραβεύετε όταν δεν τραυλίζει και να μην συγκρίνετε την ομιλία του με τα υπόλοιπα παιδιά, λέγοντας του «εσύ τραυλίζεις, ενώ ο αδερφός σου όχι». Απλά θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Η επιβράβευση πρέπει να γίνεται για αυτά που λέει και όχι για το πώς τα λέει
 • Μην προκαλείτε καταστάσεις έντασης και άγχους για το παιδί, όπως π.χ. «βομβαρδισμό» ερωτήσεων, ομιλία ή απαγγελία μπροστά σε πολύ κόσμο, και επίσης μην δείχνετε ότι ανησυχείτε για την ομιλία του, μπροστά στο παιδί
 • Μη λέτε στο παιδί σας να μην τραυλίζει και να αποφεύγετε να του λέτε «ηρέμησε», «μίλα αργά». Όσο πιο πολύ προσπαθεί να μην τραυλίσει, τόσο πιο πολύ αγχώνεται με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ο τραυλισμός.
 • Να συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο όταν το παιδί μιλάει φυσιολογικά και όταν τραυλίζει. Οι τρόποι διαπαιδαγώγησης θα πρέπει να είναι σταθεροί και σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζονται και στα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας.
 • Δώστε του να καταλάβει ότι το ακούτε με προσοχή, κοιτάζοντας το παιδί στα μάτια. Αν δεν καταλάβετε κάτι από αυτά που σας είπε, προσποιηθείτε ότι δεν ακούσατε καλά
 • Μην το αποθαρρύνετε να μιλάει. Αντιθέτως, να το παροτρύνετε να μιλά όσο επιθυμεί.• Να του μιλάτε αργά, καθαρά και με μικρές προτάσεις. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε ήρεμο περιβάλλον για το παιδί.
 • Σε καμία περίπτωση μην διακόπτετε ή συμπληρώνετε όταν «κομπιάσει» το παιδί. Αφήστε να ολοκληρώσει την πρότασή του
 • Ακούστε με προσοχή το παιδί σας, δείχνοντας του ότι σας ενδιαφέρουν αυτά που σας λέει και όχι πως τα λέει.

Οδηγίες προς τους γονείς για τη σωστή αντιμετώπιση του παιδιού που τραυλίζει:

Όταν οι γονείς υποψιαστούν ότι το παιδί παρουσιάζει χαρακτηριστικά τραυλισμού, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν. Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης είναι απαραίτητη η ταχύτερη επίσκεψη στο λογοθεραπευτή, ο οποίος αφού αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το άτομο που τραυλίζει, θα διαμορφώσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα, με στόχο την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση, εάν και εφόσον χρειαστεί. Στο θεραπευτικό πρόγραμμα είναι αναγκαία η συνεργασία της οικογένειας και του σχολείου του παιδιού. Για τα σκοπό αυτό πρέπει να γνωρίζουν λεπτομερώς το πρόβλημα και πώς να συμπεριφέρονται στο παιδί .

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς?

Αν και έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες να διερευνηθεί το πρόβλημα του τραυλισμού, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τα ακριβή αίτια της διαταραχής παραμένουν άγνωστα και πιστεύεται οτι υπεύθυνοι είναι διάφοροι παράγοντες όπως ψυχολογικοί, οργανικοί, περιβαλλοντικοί καθώς και η κληρονομικότητα.

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν εμφανίζονται κατ' ανάγκη ταυτόχρονα και η συχνότητα τους ποικίλει από άτομο σε άτομο και από κατάσταση σε κατάσταση και μπορεί να παρουσιάζονται με διαφόρους τρόπους όπως, ανοιγοκλείσιμο ματιών, ζάρωμα φρυδιών, ιδρώτα, συσπάσεις μυών (τικ).

 • κοφτή και απότομη αναπνοή κατά την ομιλία με τον ρυθμό του τραυλισμού
 • έντονη κίνηση της γλώσσας σε λεκτικά διαλείμματα
 • χτύπημα των δοντιών και της γλώσσας
 • σφίξιμο χειλιών
 • ανοιχτό στόμα για ορισμένα δευτερόλεπταΠαράλληλα με αυτές τις ιδιαιτερότητες, παρατηρείται, ακόμη, μια ασυνήθιστη τεχνική αναπνοής και κακή συνεργασία των μυών που συμμετέχουν στην ομιλία όπως:
 • Άφωνες διακοπές
 • Παρατάσεις ήχων, π.χ. «σσσυγγνώμη»
 • Επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή και λέξεων, π.χ. «μαμά θέλω να..να..να φάω»
 • Απότομο μπλοκάρισμα μιας λέξης, μιας συλλαβής ή ενός ήχου, π.χ. «μ..μ..μαμά πεινάω»

Ο τραυλισμός είναι η διαταραχή που επηρεάζει την φυσιολογική ροή της ομιλίας, δεν εξαρτάται από τη θέληση του ανθρώπου, αλλά επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη κατάστασή του, η οποία χαρακτηρίζεται από:

Τι είναι ο τραυλισμός και τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Για τον τραυλισμό όλοι έχουμε ακούσει και πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε γνωρίσει κάποια άτομα που τραυλίζουν. Σκοπός του κειμένου είναι να δώσει μια εικόνα του τραυλισμού και να υποδείξει πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, από τους γονείς και το περιβάλλον τους, τα άτομα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά τραυλισμού.