Η λογοθεραπεία μέσα από την 7η τέχνη

Extremely Loud and Incredibly Close - 2011

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη: Αφηγητής και πρωταγωνιστής της ιστορίας ο 9χρονος Oskar. Ένα χαρισματικό παιδί, που φαίνεται να πάσχει από κάποια μορφή αυτισμού κι αυτό κάνει την καθημερινότητα του και την επικοινωνία του με τους υπολοίπους δυσκολότερη. Γνωρίζοντας την αγάπη του για τους γρίφους, ο πατέρας του επινοεί παιχνίδια αναζήτησης, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον Oskar να ξεπεράσει τις φοβίες του. Όταν o πατέρας σκοτώνεται στους Δίδυμους Πύργους, ο Oskar μένει μόνος του με τη μητέρα του και σε μια προσπάθεια να τον ξανανιώσει κοντά του, αποφασίζει να συνεχίσει ένα παιχνίδι που είχαν αφήσει στη μέση: την αναζήτηση της 6ης περιοχής της Νέας Υόρκης. 

 

The King's Speech - 2010

Θέμα: Τραυλισμός

Περίληψη: Ο Βασιλιάς Γεώργιος VI (Colin Firth) της Βρετανίας έχει τραυλισμό. Κι ενώ καλείται να αποδείξει ότι είναι κατάλληλος για το ρόλο του μονάρχη, ο εκκεντρικός λογοθεραπευτής Lionel Logue (Geoffrey Rush) αναλαμβάνει την θεραπεία του και την προετοιμασία των μακροσκελών λόγων του βασιλιά.

 

Temple Grandin - 2010

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη: Βιογραφική ταινία για την ζωή της Temple Grandin (Claire Danes) μίας γυναίκας με αυτισμό,καθηγήτριας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, συγγραφέα και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των ζώων.

 

Adam - 2009

Θέμα: Σύνδρομο Asperger

Περίληψη: Η ταινία εξιστορεί την σχέση του Adam (Hugh Darcy), ενός ατόμου με σύνδρομο Asperger και της Beth(Rose Byrne), της γυναίκας των ονείρων του.

 

Mary and Max - 2009

Θέμα: Σύνδρομο Asperger

Περίληψη: Η Mary (Bethany Whitmore / Toni Collette) είναι ένα μοναχικό 8χρονο παιδί που ζει σε ακατάλληλο περιβάλλον. Μία μέρα αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στον (άγνωστό της) Max (Philip Seymour Hoffman) του οποίου η παχυσαρκία και οι κρίσεις πανικού τον εμποδίζουν να συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια βαθιά, πολύχρονη φιλία στην διάρκεια της οποίας ο Max θα διαγνωστεί με ΣύνδρομοAsperger και κατάθλιψη.

 

Mon petit frère de la lune - 2009

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη: Η τρυφερή Γαλλική ταινία μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων “Ο Αδερφός μου από το φεγγάρι”, δείχνει πολλές πτυχές του αυτισμού μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού. Έλαβε το 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ “Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία”,  “Emotion Pictures” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 2009.

 

Mon petit frère de la lune - 2009

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη: Η τρυφερή Γαλλική ταινία μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων “Ο Αδερφός μου από το φεγγάρι”, δείχνει πολλές πτυχές του αυτισμού μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού. Έλαβε το 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ “Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία”,  “Emotion Pictures” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 2009.

 

The Memory Keeper's Daughter - 2008

Θέμα: Σύνδρομο Down

Περίληψη: Ένας πατέρας (Dermot Mulroney) χωρίζει τον νεογέννητο γιο του από την δίδυμη αδελφή του για να μην μάθει ποτέ εκείνος και η μητέρα του ότι το κορίτσι γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Τα χρόνια περνούν, το μυστικό στοιχειώνει τον πατέρα ο οποίος βιώνει την κατάρρευση της οικογένειάς του.

 

The Black Balloon - 2008

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη: Το μόνο που ζητά ο Thomas (Rhys Wakefield) είναι μία ομαλή εφηβεία η οποία όμως αναστατώνεται συνεχώς από τον αδερφό του Charlie (Luke Ford) που έχει αυτισμό. Θα καταφέρει τελικά ο Thomas με την βοήθεια της κοπέλας του (Gemma Ward) να αποδεχτεί τον αδερφό του;

 

After Thomas - 2008

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη: Δραματική ταινία 2006. Η αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού που παλεύει να αντιμετωπίσει της προκλήσεις έχοντας έναν αυτιστικό γιό.

 

Le Scaphandre et le Papillon  - 2007

Θέμα: Σύνδρομο Εγκλεισμού

Περίληψη: Ο Bauby (Mathieu Amalric) υποφέρει από σύνδρομο εγκλεισμού, δεν μπορεί να κινηθεί ούτε να μιλήσει, αλλά η διανοητική του κατάσταση παραμένει άθικτη. Εφόσον μπορεί μπορεί μόνο να ανοιγοκλείσει το δεξί μάτι, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο το οποίο υπαγορεύει γράμμα- γράμμα στην λογοθεραπεύτριά του.

 

Taare Zameen Par  - 2007

Θέμα: Δυσλεξία

Περίληψη: Ο οκτάχρονος Ishaan είναι άριστος καλλιτέχνης αλλά δεν τα πάει πολύ καλά στο σχολείο. Κι ενώ όλοι πιστεύουν ότι είναι τεμπέλης και μπελάς, ο νέος δάσκαλος των καλλιτεχνικών που υποψιάζεται ότι το παιδί έχει δυσλεξία, χρησιμοποιεί τεχνικές και τον βοηθά να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του.

 

The Boy Inside  - 2006

Θέμα: Σύνδρομο Asperger

Περίληψη:  Η ταινία ακολουθεί τον Adam που προσπαθεί να τελειώσει το σχολείο και να κατανοήσει την ζωή γενικά, και την οικογένειά του που βρίσκεται στα όρια καθώς παλεύει με τον αυτισμό σε μία κοινωνία που τώρα αρχίζει και αντιλαμβάνεται τι σημαίνει. 

 

Snow Cake  - 2006

Θέμα: Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας

Περίληψη:  Η δραματική ιστορία της φιλίας μεταξύ μίας γυναίκας με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (Sigourney Weaver) και ενός άντρα που τραυματίζεται σε θανατηφόρο ατύχημα (Alan Rickman).

 

Mozart and the Whale  - 2005

Θέμα: Σύνδρομο Asperger

Περίληψη:  H ρομαντική ιστορία της σχέσης του Donald (Josh Hartnett) και της Isabelle (Radha Mitchell) δύο ατόμων με σύνδρομο Asperger. Ο Donald συντονίζει μία ομάδα αυτοβοήθειας για άτομα με αυτισμό στην οποία παραπέμπεται η Isabelle από τον γιατρό της.

 

Mockingbird don't Sing  - 2001

Θέμα: Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή λόγω Περιβαλλοντικής Αποστέρησης

Περίληψη:  Η αληθινή ιστορία ενός 13άχρονου κοριτσιού που βρέθηκε σε ένα προάστιο του Λος Άντζελες ανίκανη να μιλήσει ή να περπατήσει. Αυστηρά απομονωμένη από τους γονείς της είχε πέσει θύμα αδιανόητης κακοποίησης καθώς εκτός άλλων είχε στερηθεί κάθε ανθρώπινη επικοινωνία και κοινωνική επαφή. Στην εφηβεία της, χωρίς ίχνος ανθρώπινης συμπεριφοράς, με πρακτικά ανύπαρκτη συναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξη, περιορισμένη κινητική εξέλιξη, απελευθερώνεται, και μετά από φροντίδα παρουσιάζεται στον κόσμο ως μία ευαίσθητη, όμορφη έφηβη με συμπεριφορά και όψη νηπίου.

 

I am Sam  - 2001

Θέμα: Αναπτυξιακή Διαταραχή, Διανοητική Καθυστέρηση

Περίληψη:  Ο Sam (Sean Penn) καλείται να παλέψει για το δικαίωμα να διατηρήσει την επιμέλεια της 7χρονης κόρης του (Dakota Fanning) με τη βοήθεια της δικηγόρου Michelle Pfeiffer.

 

Forrest Gump  - 1994

Θέμα: Αναπτυξιακή Διαταραχή, Διανοητική Καθυστέρηση

Περίληψη:  Ο Forrest Gump (Tom Hanks), ένας άντρας με αναπτυξιακή διαταραχή, αναζητώντας την αγαπημένη του γνωρίζει τον κόσμο και συμμετέχει σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα των ΗΠΑ.

 

Nell  - 1994

Θέμα: Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή λόγω Περιβαλλοντικής Αποστέρησης

Περίληψη:  Ο γιατρός Jerry Lovell (Liam Neeson) ανακαλύπτει σε μία καλύβα μία τρομαγμένη νέα γυναίκα την Nell (Jodie Foster) που ζούσε μόνη μαζί με την αφασική μητέρα της στο δάσος. Η Nell είχε αναπτύξει έναν δικό της τρόπο επικοινωνίας βασισμένο κυρίως στην ομιλία της μητέρας της μετά το εγκεφαλικό.

 

What's Eating Gilbert Grape  - 1993

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη:  Ο Gilbert (Johnny Depp) πρέπει να φροντίσει τον αδερφό του Arnie (Leonardo DiCaprio), που έχει αυτισμό και την παχύσαρκη μητέρα τους κάτι που του γίνεται εμπόδιο όταν έρχεται ο έρωτας.

 

Rain Man  - 1988

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη:  Ο Charlie Babbitt (Tom Cruise) ανακαλύπτει μετά τον θάνατο του πατέρα του ότι έχει έναν αδερφό, τον Raymond (Dustin Hoffman) ο οποίος έχει αυτισμό. Μαζί κάνουν τον γύρο της χώρας.

 

Η Ζωή με τον Άλκη  - 1988

Θέμα: Αυτισμός

Περίληψη:  Αυτοβιογραφική και υποδειγματική ταινία με θέμα ένα εντεκάχρονο αυτιστικό αγόρι, τον Άλκη. Η γαλλίδα μητέρα του δεν άντεξε το άγχος εξαιτίας της κατάστασης του γιου της και εγκατέλειψε την οικογένειά της, επιστρέφοντας στη Γαλλία. Ο πατέρας του, αναγνωρίζει στο παιδί κάθε δικαίωμα να ζει σ`ένα δικό του κόσμο, και στέκεται συνεχώς δίπλα του με τη συμπαράσταση μιας ψυχολόγου. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια αλλόκοτη επικοινωνία, με κώδικες μη αναγνωρίσιμους από τρίτους, η οποία ωστόσο λειτουργεί λυτρωτικά.