Συμβουλές Λογοθεραπείας

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες οδηγίες προς τους γονεις ώστε η καθημερινή επαφή με τα παιδιά να προάγει τον λόγο και την σκέψη:
  • Κατά την συζήτηση με το παιδί σας πραγματοποιήστε καλή βλεμματική επαφή. Έτσι, και εσείς θα αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σας προσέχει, και αυτό θα νιώθει ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας και θα παραμένει συγκεντρωμένο. Επίσης, με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύετε το παιδί σας σε βασικούς κοινωνικούς κανόνες.
  • Turn taking. Όταν ολοκληρώσετε την φράση σας δώστε λίγο χρόνο στο παιδί σας να απαντήσει. Έτσι, θα καταφέρει να μάθει έναν βασικό κανόνα συζήτησης. Το να μάθει ένα παιδί να περιμένει την σειρά του μπορεί να επιτευχθεί και μέσω παιχνιδιού π.χ. επιτραπέζια παιχνίδια, μπάλα, τουβλάκια. ς
  • Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να λεκτικοποιήσει τη σκέψη του. Κάποιες φορές τα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο για να καταφέρουν να αποδώσουν λεκτικά αυτό που σκέφτονται. Μην βιαστείτε, λοιπόν, να μιλήσετε εσείς για αυτά!
  • Δώστε στο παιδί σας διάφορα ερεθίσματα για να εκφράσει τις ανάγκες του. Είναι απαραίτητο να μάθει να χρησιμοποιεί την επικοινωνία για αυτό το σκοπό. Είτε λεκτικά (ήχους, λέξεις, προτάσεις), είτε μη λεκτικά (βλεμματική επαφή, δείξιμο)
  • Επιβραβεύστε την πρωτοβουλία επικοινωνίας. Όταν τα παιδιά προσπαθούν να εκφραστούν με οποιονδήποτε τρόπο (δείξιμο, λεκτικοποίηση κ.α.) επιβραβεύστε την προσπάθεια, ακόμα και αν είναι ατελής. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί πρέπει να νιώθει επαρκές για να αναλάβει μία πρωτοβουλία και να χτίσει πάνω σε αυτή.
  • Δώστε στο παιδί σας οδηγίες. Διατηρώντας πάντα καλή βλεμματική επαφή, δώστε στο παιδί σας απλές οδηγίες (π.χ. πάρε/ δώσε). Σταδιακά εντάξτε περισσότερους όρους (π.χ. πάρε/δώσε μπάλα) ή ακόμα και περισσότερες εντολές.
  • Διαβάστε σε έναν ήρεμο και χαλαρωτικό χώρο μία μικρή ιστορία (που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού σας) ή/και περιγράψτε εικόνες και ρωτήστε το παιδί σας τί κατάλαβε από την ιστορία ή τις εικόνες αντίστοιχα. Μπορείτε να αναπτύξετε μία συζήτηση πάνω στο θέμα. Για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας αφήστε το να διαλέξει αυτό την ιστορία/ εικόνα.
  • Συμβολικό παιχνίδι.
  • Εξερευνήστε!!! Ένας υπέροχος τρόπος για να ενισχύσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας και παράλληλα να κατανοήσει έννοιες και να δημιουργήσει συνειρμούς είναι η «εξερεύνηση» καθημερινών χώρων. Μπορείτε να επισκεφτείτε καθημερινά σημεία της περιοχής σας και, δίνοντας λίγο χρόνο παραπάνω, να τα «ανακαλύψετε» μαζί με το παιδί σας. Ακόμα και το σούπερ μάρκετ μπορεί να δώσει νέους «θησαυρούς». Αρκεί να έχετε τον χρόνο και την διάθεση να εξηγήσετε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις των παιδιών σας.
  • Αρθρώστε αργά και καθαρά τις λέξεις όταν μιλάτε με το παιδί σας. Αν το παιδί κάνει λάθη, μην το διορθώνετε συνέχεια ώστε να αποφύγετε το συναίσθημα της ματαίωσης. Απλά επαναλάβετε το λάθος με σωστό τρόπο, π.χ. «Θέλω νελό» - «Και βέβαια θα σου δώσω νερό!»